Tofudrink, yoga och big buddha

Jag har den senaste veckan upplevt än mer av denna fantastiska världsmetropol, upplevt fler sidor, skymtat en del av dess komplexitet. Fylld av kontraster, myllrande storstadsliv och traditionellt leverne i bygemenskap, stressade affärsmänniskor på jakt efter nästa stora klipp och enkelt, religiöst munkliv. Här finns allt. Jag har yogat i solnedgången med skyskraporna som kuliss, sprungit i tunnelbanan med flip-flops och lämnat storstadshetsen för att gå visdomens stig. En kväll letade vi oss in till LKF, klubbområdet, för att testa baren Ori-gin vars signaturdrink är ett badkar med badanka. Här fick vi dricka allsköns drinkar, gjorda på tofu och mer traditionella ingredienser.
 
Ständigt är denna känsla av förundran närvarande, en närmast häpnadsväckande känsla. Tänk er själva att få yoga i solnedgången, bland skyskrapor och med havet i förgrunden. Nu blir det tyvärr aldrig den vackra solnedgång som vi har hemma i Sverige, det ligger snarare ett ständigt dis, en smogg över Hong Kong. Men känslan, att stå i olika positioner och istället för tak och väggar hemma på Friskis&Svettis skåda en makalös skyline. Att gå på yoga, finna ett lugn och förundras ställs i bjärt kontrast till hetsen i tunnelbanan, där tågen går med två minuters mellanrum och är ständigt fulla. Kostymklädda affärsmän, skoluniformsprydda ungdomar och underbetalda arbetare samsas alla i denna miljö. Klyftorna mellan fattiga och rika är stora, en stor del av befolkningen är underbetald medan en elit kan leva lyxliv.
 
Bara en knapp timmes färd från stadskärnan till den sammanlänkade ön, Lantau, finns världens största sittande Buddha, ett givet turistmål. Här finns även visdomens stig, en bit upp i berget dit buddhister vallfärdar. Munkarna lever sitt liv i templet och turister erbjuds vegetarisk mat och kan be i någon av de olika salarna. På samma ö ligger fiskebyn Tai O, där den åldrande befolkningen lever traditionellt i båtar som byggts om till bostäder. De lever på att sälja torkad fisk och ordna båtturer för turisterna.
 
Rutinerna börjar sätta sig, det har börjat infinna sig en vardag bestående av föreläsningar, skönt häng, ständig jakt efter god mat och tvätt. Den senaste veckan har till stor del bestått av plugg, plugg och återigen plugg, det är nämligen slutspurt i första delkursen av den svenska historiekursen. Helt otroligt egentligen att det går att kombinera svenska universitetsstudier med att vara på andra sidan jorden och leva livet. Trots att vardagen och dess rutiner börjar komma händer det massor här, det är flera månader till hemresa men ändå finns en viss stress ibland, både hos mig och andra utbytesstudenter. En känsla av att vilja hinna se allt, uppleva allt och mitt upp i det hitta den efterlängtade vardagen.
 
Nog för denna gång, imorgon åker jag till Borneo!
 
 
 
 
 
 
 
Hong Kong | | Kommentera |
Upp